A sícipő azonnali lábra melegítése helyett...

Hogyan válaszd ki a megfelelőt
2019. 12. 05, Csütörtök

A sícipő legelöl szerepel azon a listán, ahol azok a sífelszerelések sorakoznak, melyeknek minél tökéletesebben passzolniuk kell hozzád, illetve egymáshoz. Ezzel talán senkinek nem mondunk újat, a kiválasztás folyamatával kapcsolatosan azonban sok tévhit kering, a K2 Sí és Snowboard Központban ez ügyben szeretnénk minél szakszerűbb segítséget nyújtani.

Cikkünkkel nem az a célunk, hogy végigvezessünk a „hogyan válassz sícipőt” folyamaton, ugyanis egy leírás mentén, vagy videós és bármilyen egyéb segédleten keresztül ez lehetetlen. A rutinos sízők hosszú évek alatt kitapasztalják, nagyjából mire van szükségük, de még számukra is jól jön a külső kontroll, hogy valaki meglássa azt, amit saját magunkon esetleg nem veszünk észre. Nyilván egy szakértő sem tévedhetetlen, de évtizedek tapasztalatával, sok ezer lábon még több cipőt látva próba és használat közben jó valószínűséggel meg tudja állapítani mire van szükséged. Alapvetően arra, hogy erősen tartsa a lábad, körbe vegye, de ne nyomja sehol. A lábujjak tudjanak szabadon mozogni, a sarkunkat pedig tartsa helyén, ugyanakkor szabadon el tudjon mozdulni, ahogy sportolás közben szükséges. 

 

Kezdőként – mondjuk ki – esélyed sincs megítélni, milyen sí vagy snowboard cipő lesz majd számodra kényelmes a pályán. A marketing-maszlagok sűrűjében pedig könnyen gondolhatod, hogy kis túlzással megvehetsz bármit, ami rámegy a lábadra, aztán majd jól rád melegíti egy gép, vagy beleinjekcióznak zselébetéteket, és tökéletes lesz a lejtőn, hiszen pontosan a lábad formájára alakult. Igen, már a legtöbb valamire való sícipő leírásában szerepel, hogy lábra formálható, ezt azonban ne úgy képzeld el, mint amikor a sci-fikben egy csodagép nyomán kirajzolódik a főhős lábán a tökéletes lábbeli. A sícipő nem alakul a szó szoros értelmében lábra, csak millimétereket alakul kifelé. (Azok a cipők, melyek vákumos technológiával befelé is alakíthatók kicsit – ilyen a Fischer felső kategóriája – jóval ritkábbak, de ezek esetében sem lehet csodát várni.)

 

Amikor sícipőt vásárolunk, nagyon fontos, hogy már az első próba alkalmával kényelmesnek kell lennie, fontos, hogy ne nyomjon sehol, ne lötyögjön. A „tudomány” azonban csak innentől kezdődik. Nem mindegy ugyanis, hogyan fogod használni a sícipőt. Egy versenyző számára néhány percen keresztül kell biztosítani a maximális hatékonyságot, egy hobbi síző számára az is nagyon fontos, hogy egy aktív nap végén se törje a lábát. A sícipő választásnál nagy hangsúllyal esik a latba, hogy milyen a testalkatod, stílusod (kezdőként is teljesen más stílusban lehet megoldani ugyanazt a feladatot), mennyire vagy mobilis, lazább, vagy kötöttebb izomzatú, volt-e olyan sérülésed, ami még mindig hatással van a mozgásodra, és még sorolhatnánk. És hogy még kevésbé legyen egyszerű a képlet, a különböző flex-indexek is csak adott márka adott termékcsaládján belül mérvadók, önálló jellemzőként nem sokat segítenek a választáshoz. Nyilván egy adott modellcsaládnál segít az eladónak, hogy fel tudja tenni a kérdést: elég kemény-e a felpróbált sícipő.

 

És ha már a különböző modellcsaládoknál és márkáknál tartunk... A K2 Sí és Snowboard központban az ország egyik legszélesebb választékát találod, ami bizonyos szempontból egyedülálló. Nem a márkákhoz való elkötelezettségünk alapján válogatjuk a palettát, hanem egy olyan termékskálát kínálunk vásárlóinknak, amiből a legkülönbözőbb lábtípusokhoz, tudásszinthez és stílushoz is kínálunk sí és snowboard cipőket. Fontos leszögezni, hogy vannak lábtípusok, amikhez egyik vagy másik márka palettájáról lehetetlen tökéletes cipőt találni. Vagyis hiába tetszik neked egy új design vagy futurisztikus megoldás, ha a lábadra egy másik gyártó készít megfelelő cipőt, akkor azt érdemes választanod. Ökölszabály, hogy több márkát ki kell próbálni, míg megtalálod a hozzád illőt, másképp fogalmazva a sícipő választ ki téged és nem fordítva.

 

Tegyük fel, hogy a szakértő eladó segítségével az első próbák után kiválasztottad a megfelelőnek tűnő modellt. Ahogy sejtheted, itt még nem lélegezhetsz fel, hogy igen, megvan a tökéletes sícipő. Következik az a fázis, amikor egymáshoz idomultok a cipővel, és ez még mindig nem a külső héj rámelegítésével kezdődik, hanem a béléssel. Néhány csúszás után a szűz bélés is idomul a lábadra, kiderül, hogyan viselkedik egységben a külső héj, a bélés és a lábad. Választás során megint csak az eladó tapasztalatán múlik, számba veszi-e a korábbi visszajelzéseket, be tudja-e azonosítani, hogy te a felhasználók melyik csoportjába tartozol, tovább gondolja-e, hogy adott cipő hogyan viselkedik téli hőmérsékleten, ahhoz képest, hogy szobahőmérsékleten próbáljuk fel először... 

 

Az említett néhány csúszást követően kiderül, hogy jó volt-e a választás, és milyen további beavatkozásra van szükség. Itt már szerepet kaphat a külső héj melegítése is, illetve az a pár milliméter, amit alakulni képes. Ezen a ponton a bélés már kezdi elnyerni végleges formáját, ami a vásárlás pillanatában még korántsem ugyanaz. Egy olyan anyagról beszélünk, ami a használat közben tömörül valamennyit, a legtöbben az életciklusa első fázisában. A lábra formázásnak ilyenkor van igazán értelme. Bővíthetjük a képletet különböző talpbetétekkel is, de ebből a szempontból is igaz a korábban hangsúlyozott legfontosabb szabály: Ha egy cipő már az első bolti próbánál kényelmetlen, azt felejtsük el. Annyit nem alakulhat és semmilyen segédeszközzel sem módosíthatók az alapvető tulajdonságai annyira, hogy végül egy pályán töltött nap után is kényelmes legyen.

 

Cikkünk legfontosabb üzenete tehát az, hogy ne lábra melegítéssel próbálj korrigálni, hanem találd meg a valóban hozzád illő sícipőt. Ezt a folyamatot pedig úgy gondoljuk, nem fogod tudni végigcsinálni szakértő segítség nélkül, ezért nem recepteket szeretnénk gyártani. A K2 Sí és Snowboard központban sízőknek nyolc (Atomic, Fischer, Salomon, Head, Nordica, Rossignol, Salomon, Dalbello, Sidas), snowboardosoknak három nagy márka (Burton, Nitro, Salomon) termékeit kínáljuk, a 177-féle cipő egy aktuális készletet reprezentál, és ez a nagy szám nem korábbi évek maradékából adódik össze, hanem szakmai alapon válogatott palettát jelent, amiről remélhetőleg mindenki számára ki tudjuk választani a megfelelő cipőt. Várunk szeretettel, hogy magad is meggyőződj erről!

pic_1 pic_3 pic_4 pic_5